Cazanele Dunarii, o zona cu o peisagistica spectaculoasa
Vorbim despre Cazanele Dunarii si posibilitatile de cazare la Cazanele Dunarii. Acest sector din defileul Dunarii se afla in zona unde batranul fluviu strabate Muntii Banatului. In aceasta zona, Dunarea se ingusteaza pana la 230 de metri, ea atingand o adancime maxima de aproximativ 75 de metri. Aici Dunarea este strajuita de pereti verticali deosebit de stancosi. Cazanele Dunarii reprezinta o regiune turbulenta, neprielnica navigatiei, dar totodata portiunea cea mai spectaculoasa din Defileul Dunarii. In aceasta zona Dunarea curge cu o viteza de peste 5m/s si prezinta doua portiuni distincte: Cazanele Mari si Cazanele Mici .
Obiective turistice Cazanele Dunarii- cazare Cazanele Dunarii
Obiective turistice imporante pentru zona Cazanelor sunt: chipului regelui dac Decebal sculptat in stanca, ce se afla in apropiere de golful Mraconia; Tabula Traiana, monumentul ridicat de imparatul roman Traian, adversarul regelui Decebal, pentru a marca marsul victorios al trupelor imperiale romane spre Dacia; Cetatea Trikule (in traducere, trei turnuri), construita in secolul al XV-lea pentru a opri expansiunea otomana spre vest; Pestera Ponicova, sapata in malul stang al Dunarii, in muntele Ciucaru Mare, Pestera Veteranilor, Manastirea Sfanta Ana, ruinele Manastirii Mraconia precum si Muzeul Parohial.
Clisura Dunarii
Clisura Dunarii este o regiune geografica care se intinde de-a lungul malului Dunarii, in sudul Banatului.
Aceasta regiune este limitata de raul Nera la vest si de Cazanele Dunarii in partea de est.
Cele mai mari localitati din Clisura Dunarii sunt municipiul Orsova si orasul Moldova Noua. Oriunde, pe teritoriul Clisurii, te poti opri pentru a admira peisajele pline de farmec. Pe o parte, dealuri stancoase, cu padurile seculare, cu soiuri de plante si pasari unice in lume, iar de pe cealalta, firul domol al Dunarii. Iubitorii naturii vor fi incantati sa descopere in parcurile si rezervatiile naturale copacii si arbustii rari si colonii de lastuni.
Defileul Portile de Fier
Un alt defileu pe fluviul Dunarea este defileul Portile de Fier, care face parte din granita dintre Serbia si Romania. Acest defileu reprezinta 134 km din cursul Dunarii. In apropierea orasului Orsova se afla barajul hidroelectric cu acelasi nume.
Turism si Cazare Cazanele Dunarii
In apropiere de orasul Drobeta-Turnu Severin, la est de Portile de Fier, se afla podul lui Traian. In aceasta zona se practica un turism diversificat. Intr-un cadru natural incantator, turistii pot opta pentru plimbarile cu barca cu motor, pescuit sportiv, agrement nautic, drumetii montane. Iubitorii de ciclism si mountain-bike gasesc in zona numeroase trasee interesante. Datorita practicarii in aceasta zona a variate forme de turism, a rezultat si oferta bogata a locurilor de cazare. Turistii au la dispozitie numeroase unitati turistice ce ofera cazare Cazanele Dunarii la preturi adaptate tuturor buzunarelor. Intr-o perfecta armonie cu farmecul locului, rasar parca din apa, impodobind malul in forme si culori de bun gust, o multime de pensiuni si vile. Oferind servicii de cazare cu un confort variat, clasificate de la doua la patru margarete, pensiunile de pe Clisura Dunarii ofera turistilor vacante de neuitat, fiiind dotate cu pontoane plutitoare, cu ambarcatiuni de agrement si pescuit.
Manifestari traditionale Cazanele Dunarii
Atat in zona Cazanele Dunarii cat si la Clisura Dunarii turistii pot veni in contact cu traditiile zonei. Cele mai insemnate manifestari traditionale din aceasta zona sunt: Festivalul Satelor Dunarene si Festivalul Smochinelor. Acesta din urma fiind organizat anual, in lunile august si septembrie, in localitatea Svinita din regiunea Cazanelor.