Cazare Cheile Bicazului

Cheile Bicazului, ,,poarta” de trecere intre Moldova si Transilvania

La distanta de numai 20 de km de orasul Bicaz, Cheile Bicazului reprezinta una din cele mai spectaculoase zone turistice ale tarii noastre. Cheile Bicazuli sunt situate in partea centrala a Muntilor Hasmas, apartinand Carpatilor Orientali. Sunt mariginite la nord si nord-vest de Suhardul Mare (1506 m) si la sud-est de Suhardul Mic (1352 m). Cheile Bicazului sunt ,,poarta“ prin care se trece din judetul Neamt catre Harghita sau din Moldova catre Transilvania, prin munti. Sculptate de raul Bicaz in rocile calcaroase ale muntelui, Cheile Bicazului au o lungime de 6 kilometri . Aceasta minunatie a naturii se intinde, in toata maretia, intre Lacul Rosu si localitatea Bicazul Ardelean.

Cazare Cheile Bicazului. Cheile Bicazului, loc spectaculos si pitoresc!

cheile bicazului supercazare

Cheile Bicazului fac parte din Parcul National Cheile Bicazului – Hasmas. Aceasta arie protejata are o importanta deosebita atat din punct de vedere geomorfologic si al biodiversitatii, cat si peisagistic si turistic. Rezervatia include si alte arii protejate, precum: Lacul Rosu, Cheile Sugaului, Hasmasul Mare – Piatra Singuratica si Hasmasul Negru. Cheile impresioneaza prin lungimea lor, prin spectaculozitatea si pitorescul peisajelor. O serie de obiective turistice se gasesc de-a lungul traseului cheilor.
Zona Cheile Bicazului este traversata de drumul transcarpatic DN 12C, drum national ce leaga orasul Gheorgheni de Bicaz.
Tot drumul este format din serpentine de o frumusete uluitoare. Peretii de calcar ai stancilor ascund pesteri de o deosebita atractivitate : Pestera Neagra, Pestera Cascada. Tot aici se gasesc si cateva avene : Licas, Avenul cu Trei Intrari. Toate micile cursuri de apa afluente Bicazului fac la randul lor alte chei cum ar fi: Cheile Laposului, Cheile Sugaului, Cheile Bicajelului.
Pe parcurs se pot admira Piatra Altarului (1120 m altitudine), masivele stancoase Piatra Pintestilor (847 m) si Piatra Arsitei (835 m). Printre alte stanci mai deosebite din zona amintim Piatra Surducului, Poarta de Piatra si Politele Bardosului.

Atractii turistice Cheile Bicazului

Cheile Bicazului cuprind mai multe puncte de atractie pe care turistii nu trebuie sa le ocoleasca. Unul dintre ele este Lacul Rosu.

lacul rosu cheile bicazului supercazare

Lacul Rosu

Acesta este un lac de baraj natural, situat la poalele Muntilor Hasmasu Mare, in apropiere de orasul Gheorgheni, din judetul Harghita. Este cel mai mare lac natural montan din Romania. Numele lacului provine de la apele de culoare rosiatica aduse de Paraul Rosu. Lacul Rosu s-a format relativ recent, in luna iulie 1837. In urma unor furtuni si ploi torentiale, din Muntele Ucigasul s-a desprins o bucata care a blocat paraul Licas, paraul Oii si paraul Rosu. O legenda locala spune ca, in momentul prabusirii masivului muntos, un cioban cu turma sa de oi a fost ingropat sub daramaturi. Lacul impresioneaza prin trunchiurile de copaci care ies din apa si care nu au putrezit, ci s-au cristalizat in timp.

cazare cheile bicazului supercazare

Masivul Ghilcos este un alt punct de atractie pe Cheile Bicazului. Alaturi de acesta mentionam: avenul Licas, Varful Hasmasul Mare, Piatra Singuratica si Poiana Alba. Fauna si flora sunt deosebite, cu paduri de molid, fag, pajisti alpine si specii rare de plante. Incantatoare sunt varietatile de orhidee care cresc in aceasta regiune, de altfel, ocrotite prin lege, dar si floarea de colt, sangele voinicului si tisa.
In padurile de pe Cheile Bicazului vietuiesc acvile de munte, cerbi carpatini, capre negre, ursi, lupi, cocosi de munte, dar si vipere si serpi de alun.

Cazare Cheile Bicazului

Intuind din vreme potentialul masiv al turismului din aceasta zona, localnicii au dezvoltat foarte mult posibilitatile de cazare si agrement. Fie ca sunt pensiuni, vile sau hoteluri, unitatile de cazare fac fata cu succes numarului mare de turisti care se aventureaza pe aceste meleaguri. Calatorul este incantat sa descopere in primul rand frumusetea pitoreasca a zonei, iar in al doilea rand traditiile si folclorul regiunii. Locuitorii acestor tinuturi sunt mesteri populari in prelucrarea lemnului, a ceramicii si tesaturilor pentru costumele populare, dar si in arta decoratiunilor interioare cu specific rustic.

Evenimente culturale

Pentru turistii care au cazare pe Cheile Bicazului este bine de stiut ca in zona au loc si evenimente culturale. Principalul eveniment cultural il constituie ,,Zilele orasului Gheorgheni”. Acestea se organizeaza in fiecare an, pe data de 5 decembrie. Cu aceasta ocazie, localnicii se aduna pentru sarbatoarea populara, la care turistii aflati in vacanta in aceasta perioada pot asista. Sunt prezentate cateva dintre traditiile si obiceiurile celor care traiesc pe aceste meleaguri. Pentru amatorii de jocuri, dansuri populare si voie buna, o alta serbare campeneasca are loc in Bicaz. Aceasta are loc in prima duminica din luna mai a fiecarui an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *