supercazare cazare transalpina

TRANSALPINA

supercazare cazare transalpina
Trasalpina, aproape de nori!

Transalpina (DN 67C), cunoscută şi sub numele de ,,Drumul Regelui„, traversează Munții Parâng prin Stațiunea Rânca din Gorj. Totodată, leagă Oltenia de Transilvania și este cea mai înaltă şosea din România și din întregul lanț al Munților Carpați. Renumita șosea atinge în Pasul Urdele altitudinea de 2145 m. Transalpina traversează Munții Parâng de la N la S, fiind paralelă cu Valea Oltului și Valea Jiului, între care se află. Aceasată minunată șosea leagă localitatea Sebeș din Jud.Alba, de localitatea Novaci din Jud. Gorj.
Deși este mai înaltă, mult mai veche și mai frumoasă decat Transfăgărașanul, șoseaua Transalpina este mai puțin cunoscută. Transalpina a fost catalogată drum national, DN 67c (parțial), insă această șosea nu a fost niciodată asfaltată, până in 2009.

Scurt istoric Transalpina

Transalpina a fost construită de armatele romane în drumul lor spre Sarmisegetusa, motiv pentru care pe hărţile de istorie este denumita „coridorul IV strategic roman”. Potrivit altor surse, şoseaua a fost construită şi pietruită de nemți în timpul primului război mondial, din rațiuni militare, însa a fost foarte puţin utilizată. Pavată cu piatră de Regele Carol al II-lea dupa 1930, Transalpina a fost inaugurată de rege in 1938 la Poiana Sibiului. Șoseaua a mai fost reablitata de nemți in al II-lea razboi mondial dupa care, a fost dată uitării de autoritățile române.

Transalpina, drumul care trece prin nori

cazare transalpina

Fiind mult timp un drum greu de parcurs cu mașini normale,Transalpina a fost ferită de poluare. Astfel, această zona a reușit sa-si păstreze neatinsă sălbăticia și farmecul aparte pe care puține locuri din țară îl mai au. Este printre puținele drumuri din țară pe care se poate ajunge cu mașina până la nori și chiar deasupra lor. Șoseaua Transalpina este un drum aflat încă în reabilitare. Porțiunea Novaci – Rânca este integral asfaltată si reabilitată. Porțiunea cea mai frumoasă a Transalpinei dintre Rânca si Obarșia Lotrului este asfaltată dar încă fără parapeți semne indicatoare și marcaje. Indiferent de anotimp, Transalpina reprezintă un intinerariu de vis.

Transalpina Ski Resort

supercazare transalpina ski resort

In zona Obarșia Lotrului – Rânca e zapadă mai mult de 6 luni pe an, ceea ce face ca această zonă să fie cautată de iubitorii sporturilor de iarnă.
La câțiva km de Obarșia Lotrului, într-un loc fabulos, înconjurat de trei creste de munți și în apropiere de Lacul Vidra numit și „inima albastră a Parângului”, s-au construit de curând peste 7 kilometri de pârtie pentru ski și o instalație cu aproape 100 de telegondole. Cele șapte pârtii ale celui mai nou complex de schi din Romania, Transalpina Ski Resort, își propun să rivalizeze cu domeniile schiabile din Austria și Elveția. Turiștilor care doresc să ajungă în acest tărâm minunat le stau la dispoziție două variante. De pe Valea Oltului, trec prin localitatea Brezoi și se indreaptă spre stațiunea Voineasa, iar apoi ajung la lacul Vidra. Ori, cea de-a doua variantă este cea dinspre localitatea Petroșani, se urcă spre Obarșia Lotrului și se ajunge la destinație. Cele mai apropiate locuri de cazare Transalpina sunt pensiunile din Obarșia Lotrului, aflate la 10 kilometri distantă. Însă posibilitași de cazare Transalpina se găsesc în Voineasa, Brezoi, Ranca sau Novaci. În momentul de față drumul este accesibil pentru orice tip de autoturism însă este închis în toată perioada de iarnă între Stațiunea Rânca și Obârșia Lotrului.

Cazare Transalpina – Stațiunea Rânca

Situată la altitudinea de 1600 m în Munții Parâng, Rânca este o stațiune cocheta, în plină dezvoltare. Stațiunea ofară spații de cazare Transalpina, adaptate tuturor posibilitaților financiare și diverse mijloace de agrement. Stațiunea are două pârtii de schi de nivel mediu și pentru începători, amplasate pe Muntele Corneșu. Ambele sunt prevăzute cu teleschi, ultima fiind dotată cu nocturnă. Se pot închiria ATV-uri, snowmobile și snowboard, iar vara se pot face salturi cu parapanta.
In fiecare an în luna septembrie, pe o porțiune de serpentine a DN67c intre Novaci și Rănca se desfășoară Campionatul Național de Viteză în Coastă, etapa Rânca.

Transalpina – traseul catre nori!

Transalpina înseamnă „Țara de dincolo de munți“, vechea denumire a Țării Românești. Denumită de localnici și Poteca Dracului, Transalpina pornește din localitatea Jina de unde coboară pe o distanță de 7 km până la Șugag. De aici, șoseaua urcă până la barajul Tau și apoi la barajul Oașa. Transalpina continuă spre stânga traversand Barajul Oașa. Șoseaua se continuă apoi până la Obârșia Lotrului.
Tot de la barajul Oașa, în dreapta, șoseaua se îndreaptă spre Colonia de la Fetița, unde s-a construit o mănastire. Urcând pe Șureanu, șoseaua trece prin “Luncile Prigoanei”, un loc de tristă amintire pentru localnici. Aici erau pedepsiți cei care vroiau să plece în bejenie. Se ajunge la Cabana și Iezerul Șureanu, magnific descris de Lucian Blaga, în lucrarea autobiografică “Hronicul si cântecul vărstelor”. Vechea cabană Oașa, ca de altfel și celebrul “brad strâmb” al lui Mihail Sadoveanu de pe Valea Frumoasei, sunt acum sub apele lacului de la barajul Oașa. De aici, parcurgând încă 62 km de peisaje încîntătoare, se ajunge în localitatea Sadu și apoi in Tălmaciu.

De aici, Drumul Regelui se bifurca:

Stațiunea Obârșia Lotrului, se află într-o vale cu o deschidere foarte frumoasa. De aici sunt mai multe posibilitați de a urma acest drum. Se poate merge în stânga spre Brezoi, localitate care se afla la circa 60 km. Se trece pe langa Lacul Vidra și apoi prin Stațiunea Voineasa. Dacă se alege continuarea drumului la dreapta se ajunge la Petrila pe un drum de 28 de km.

Drumul prin încântătoarea zonă alpină!

Cei ce doresc să continue Transalpina, trebuie să meargă înainte spre Novaci. Abia acum începe cea mai spectaculoasă parte a Drumului Regal, drumul prin zona alpină. Serpentinele se unduiesc una după alta, ducând în locuri tot mai înalte cum ar fi Ștefanu, Cărbunele, Urdele. Dintr-o dată muntele dispare, iar in față se întinde platoul de pe Vârful Păpușa de unde se coboară în Stațiunea Rânca și apoi la Novaci unde se termină Transalpina.
Peisajele pitorești pe care le străbate această șosea prin Munții Parâng încantă privirea și cu siguranță la sfarsitul călătoriei, turistul va dori sa se reântoarca pe aceste meleaguri.