Judetul Alba, vestigii milenare si peisaje pitoresti
Judetul Alba este situat in partea centrala a Romaniei, la intalnirea dintre Podisul Transilvaniei, Muntii Apuseni si Carpatii Meridionali. Judetul are un relief variat cu munti, dealuri si campii. Raurile principale sunt Aries, Sebes si Cugir care se varsa in Mures, unul dintre cele mai importante rauri din Romania. Raul Mures traverseaza judetul de la nord-est la sud-est impartindu-l in doua parti egale.
Capitala judetului este Municipiul Alba Iulia. Judetul Alba este legat de visul de aur al romanilor: unirea Transilvaniei cu Romania si fondarea Statului National Unitar Roman infaptuit la 1 Decembrie 1918.
Turismul in Judetul Alba
Potentialul turistic al judetului consta in: numeroasele vestigii ale trecutului milenar, monumentele istorice, arhitectonice si de arta, peisajele variate si pitoresti, dar si rezervatiile naturale unice in Romania si in Europa. Obiceiurile si traditiile populare sunt de asemenea un punct de interes atat pentru romani cat si pentru turistii straini. Dintre aceste traditii mentionam Targul de Fete de pe Muntele Gaina organizat in fiecare an pe 20 iulie, de Sf. Ilie.
Atractii turistice
Locurile de atractie turistica sunt numeroase si interesante: in Alba Iulia – cetatea constriuta intre 1715-1738 si in interiorul ei se gaseste Catedrala Catolica construita in secolul al XIII-lea, biblioteca Batthyanaeum fondata in 1794 infiintata de episcopul Batthyani, care dispune de peste 55.000 carti, 19.000 documente, 1230 manuscrise, este intre cele mai valoroase din Romania. Muzeul Unirii-Alba Iulia, printre cele mai vechi din tara (1887) ce functioneaza in cladirea ‘Babilon’ (1851), unde sunt reunite peste 18.000 obiecte (arheologie, istorie, etnografie), o colectie numismatica, o colectie epigrafica si o biblioteca bine dotata (peste 55.000 volume). De cladirea ‘Babilon’ apartine si scoala Unirii (1908), unde s-a proclamat unirea Transilvaniei cu Romania (prin hotararea solemna a Marii Adunari Nationale de la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918). In orasul Abrud sunt cladiri de arhitectura medievala foarte bine conservate. In Rosia Montana se poate vizita Muzeul Minelor renumit pentru tablitele de ceara scrise in latina. In Sebes este o cetate medievala din secolul al XIV-lea iar in Aiud o cetate din secolul al XV-lea. Orasul Blaj este un important centru cultural si religios al Transilvaniei.
Alte atractii turistice
Alte atractii turistice sunt : ghetarul Scarisoara (in muntii Bihor) – cel mai mare ghetar din Romania; Pestera Huda lui Papara (Trascau) – se intinde pe 2.000 m de-a lungul unui rau subteran; Vartop (in apropiere de Arieseni), Zgurasti, Pojarul Politei.
Lacuri de vizitat in judetul Alba
Lacuri : Iezerul Ighielului – cel mai mare lac carstic din Romania, Iezerul Sureanu, Ocna Mures, Oasa, Tau, Nedeiu (lacuri de baraj);
Rezervatii naturale
Dealul cu melci (rezervatie paleontologica pe valea Ariesului), Pietrele Detunatei, situate la 20 km de Abrud, rezervatie geologica reprezentata de doua roci bazaltice vulcanice; Rapa Rosie, la 3 km de Sebes, rezervatie geologica intinsa pe 10 hectare;
Statiuni
Statiuni in judetul Alba: Ocna Mures – amplasata pe malul stang al Muresului, la o altitudine de 258 m;
Biserici
Catedrala romano-catolica de la Alba Iulia (cel mai important monument de arhitectura medievala transilvaneana. A fost restaurata de catre Iancu de Hunedoara si a devenit locul de inmormantare al familiei acestuia), Biserica evanghelica din Sebes (construita in sec.13 – 14, impleteste stilurile romanesc si gotic);
Castele si palate in judetul Alba
Palatul Princiar din Alba Iulia, Castelul Atractii turistice Martinuzzi din Vintu de Jos, Castelul Bethlen, Castelul Teleky.