Judetul Arad, autenticitate si frumusete naturala

Asezare geografica

Judetul Arad este asezat in vestul tarii, de o parte si de alta a Muresului si Crisului Alb. Judetul Arad se invecineaza cu: judetul Bihor la nord si nord-est, judetul Alba la est, judetul Hunedoara la sud-est, judetul Timis la sud si cu Ungaria la vest. Strabatut de raul Mures, teritoriul sau se afla in proportie de aproximativ 3/4 in regiunea Crisana, restul fiind in cadrul regiunii Banat. O particularitate o constituie trecerea brusca de la campie la munte. Se poate observa contactul dintre Campia Aradului si Muntii Zarandului , dar si trecerea de la Campia Cermeiului si Muntii Codru-Moma in vest.

judetul arad supercazare
Judetul Arad

Judetul Arad, poarta de intrare pentru turistii europeni

Fiind poarta principala a Romaniei pentru calatorii din vestul Europei, peisajele pitoresti ale zonei din vaile Muresului si Crisului Alb indemna turistii romani si straini sa viziteze numeroasele zone turistice ale acestui judet. Moneasa, Lipova, Podgaria Arad, tinutul Halmagiu, Valea Cladova, Savarsin, Valea Mare-Caprioara sunt zone remarcabile prin frumusetile cadrului natural. In intreg judetul Arad se gasesc hoteluri, hanuri, moteluri, tabere de vacanta. Acestea ofera posibilitati de cazare accesibile pentru toate buzunarele.

Atractii turistice judetul Arad

Judetul Arad are o multitudine de rezervatii stiintifice, in special rezervatii botanice, forestiere, zoologice si speologice. Remarcabile prin raritatea si varietatea florei sunt: Rezervatia naturala Moneasa, rezervatia „Dosul Laurului” din Zimbru, Gradina Botanica de la Castelul Macea. Se remarca si rezervatiile-padure de la Runcu-Grosi, Raul Mare – Halmagel, Prundul Mare – Securigiu. Judetul dispune de numeroase locuri de vanatoare si pescuit. Cele mai cunoscute sunt cele de la Chisineu-Cris – Socodor – Adea, Savarsin – Troas si Varfurile – Halmagel. O mare atractivitate pentru turisti o reprezinta pesterile din judetul Arad. si anume: Pestera Liliecilor – langa Moneasa, Pestera Cristalelor – formata din roca de calcar negru, Fantana de la Groapa Ursilor.

Biserici

Bisericile si manastirile vechi situate in judetul Arad detin adevarate comori artistice si unele dintre ele sunt expuse. Cele mai cunoscute manastiri ortodoxe sunt cele de la Hodos-Bodrog, datata din 1177, de la Bezdin, datata din 1334, de la Arad-Gai construita intre 1760-1762, Sf. Maria – Radna Manastire Franciscana, construita intre 1727 – 1826, Biserica Romano-Catolica de la Sanpetru German, construita in 1774. Pe Valea Crisului Alb si Mures se gasesc biserici ortodoxe din lemn constuite in secolele XVII – XIX. Autentice monumente de arhitectura populara sunt bisericile de lemn de la Bodesti, Corbesti, Cristesti, Grosii Noi, Ionesti, Luncsoara, Madrigesti, Poiana, Varfurile, Julita, Troas s.a.

Castele seculare

De o mare valoare arhitecturala sunt numeroasele castele si cladiri seculare situate in acest judet. Cele mai importante sunt Cetatea Aradului, construita intre 1763-1785, Castelul-cetate de la Ineu, construit intre 1645-1652. Incanta vizitatorii prin unicitate si castelele de la Savarsin, Bulci, Capalnas, Petris, Conop, Odvos, Macea, Fantanele, Siria.

Arta populara autentica

Judetul Arad conserva o veche si autentica arta populara in Tara Zarandului, Ineu-Sicula si Birchis-Capalnas. Broderiile in rosu si negru, hainele din blana de oaie facute de catre blanarii Buteni, vestele facute la Birchis si Bata sunt renumite. Tesaturile traditionale cat si ceremica populara pot fi gasite in majoritatea gospodariilor taranesti din Tara Zarandului, Valea Muresului si campia Crisului Alb. Trebuie sa mentionam remarcabila pastrare a unor gospodarii traditionale in principal in satele situate in zonele montane.