Judetul Arges, istorie si legenda

Judetul Arges este locul unde s-a zamislit cea mai frumoasa legenda a constructiei fara de moarte – cea a Mesterului Manole, legata de zidirea Manastirii Curtea de Arges. Aici este locul unde s-a format poporul roman si s-a intemeiat statul feudal Tara Romaneasca. Tot in judetul Arges a fost redactat primul document in limba romana. Pe teritoriul judetului Arges si-au avut resedinta cei mai vestiti domnitori valahi si aici s-au nascut oameni de seama ai istoriei si culturii neamului romanesc. Traditionala ospitalitate romaneasca alaturi de frumusetea plaiurilor, constituie argumente de necontestat in favoarea atragerii de turisti in zona. Judetul Arges dispune de un potential turistic deosebit, care il plaseaza, la nivel national, pe un loc prioritar in acest domeniu.

judetul arges supercazare
Judetul Arges

Asezare geografica

Judetul Arges este situat in bazinul Argesului superior, rau legendar al carui nume il poarta. Este strajuit la nord de creasta Fagarasilor, cu virfurile Moldoveanu (2.543 m) si Negoiu (2.535 m), iar la sud se leagana in Campia Romana. Astfel, de la nord la sud, se regasesc toate cele trei forme de relief: munti, dealuri si campie, precum si doua bazine hidrografice: Bazinul Arges, in zona muntoasa si cea de deal si Bazinul Vedea, in zona de deal si de campie.
Resedinta de judet este municipiul Pitesti, cunoscut si sub numele de ,,Orasul lalelelor”.

Atractii turistice in Judetul Arges

 • Valea si cheile Dambovitei,
 • Pestera Dambovicioara,
 • Cheile Topolog,
 • Lacul Vidraru (lac de baraj pe raul Arges)

Rezervatii naturale

Rezervatii naturale si monumente ale naturii sunt cele de la Albesti, Mihaiesti, Suslanesti (rezervatie paleontologica), precum si rezervatia botanica de la Negrasi.

Statiuni judetul Arges

Statiuni: Badesti (la 60 km de Pitesti), Bradetu (28 km departare de Curtea de Arges)

Deasemenea, judetul Arges este unul din spatiile mirifice in care cadrul natural se impleteste armonios cu vestigiile trecutului glorios si cu traditiile culturale ale neamului romanesc.

Monumente si vestigii istorice

 • Cetatea Jidava ( la 4 km de Campulung, o puternica fortificatie romana construita in timpul imparatilor Commodus (181 – 193 e.n.) si Septimius Severus (193 – 211e.n.)),
 • Curtea Domneasca de la Curtea de Arges (ridicata in secolul al XII-lea, prima capitala a Tarii Romanesti),
 • fortareata Poenari (construita in timpul domniei lui Vlad Tepes),
 • constructiile feudale de la Glavacioc si Aninoasa;

Manastiri si biserici

 • Manastirea Curtea de Arges (situata la 38 km de Pitesti, a fost construita de Neagoe Basarab in 1517),
 • manastirea Negru Voda (situata la Campulung, a fost ridicata de domnitorul Negru Voda (1215), reconstruita de primul domnitor al Tarii Romanesti, Basarab I, si terminata de fiul acestuia, Nicolae Alexandu Basarab (1352 – 1364),
 • Biserica Domneasca din Pitesti (construita de Constantin Serban Basarab si sotia sa, Doamna Balasa),
 • Manastirea Cotmeana (ridicata de Mircea cel Batran)

Sunt multe locuri spectaculoase in tara noastra dar intr-un singur loc calatorul poate percepe mireasma plina de istorie a ulitelor din Golesti si se poate racori in adierea inghetata a Transfagarasanului.

Acest loc acest amfiteatru natural, este Mica Romanie sau, conform hartii administrative, Judetul ARGES.