Judetul Bacau, unul dintre judetele montane ale Moldovei
Judetul Bacau este situat in estul tarii si este traversat de trei cursuri de rauri importante: Siret, Bistrita, Trotus. Diversitatea reliefului: campii, dealuri, vai , munti, varietatea de culori si de forme, reprezinta frumusetea acestor meleaguri.
Judetul Bacau beneficiaza de un climat temperat continental.
Din suprafata totala 40% este acoperita de paduri si 55% reprezinta terenuri destinate agriculturii.
Din punct de vedere administrativ, judetul Bacau cuprinde 3 municipii: Bacau, Onesti, Moinesti , 5 orase: Buhusi, Comanesti, Darmanesti , Targu Ocna, Slanic-Moldova si un numar de 79 de comune.
Marturiile arheologice descoperite pe teritoriul judetului Bacau, dateaza din paleolitic. Ele dovedesc nu numai existenta unei populatii active dar si legaturile stranse stabilite intre locuitorii acestor parti si oamenii din tot cuprinsul Moldovei, estul Transilvaniei si Tarii Romanesti.
Obiective turistice
Dintre obiectivele turistice din judetul Bacau amintim:
Lacuri: Balatau (lac de baraj natural, monument al naturii, situat in Muntii Nemira si format in vara anului 1883 in urma unor alunecari de teren si a unor ploi torentiale), Poiana Uzului, Belci.
Rezervatii naturale: Parcul Dendrologic Haghiac (situat pe Valea Doftanei, este recunoscut mai ales prin numeroasele specii de plante), Padurea Slanic Moldova, Poiana Sarariei, Padurea Runc, Padurea Arsura, Rezervatia de arini Doftana, Stejarul din Borzesti.
Turismul in judetul Bacau
Turismul in judetul Bacau dispune de importante resurse ce constau in: peisaje naturale, monumente istorice, muzee, case memoriale, localitati pitoresti si renumite statiuni balneare.
Statiuni: Slanic Moldova (situata la 84 km de Bacau, pe valea Slanicului, in Carpatii Orientali) este numita si Perla Moldovei. Statiunea este renumita pentru cele peste 20 de izvoare minerale cu efect curativ. Apele minerale sunt folosite in tratarea bolilor digestive, de ficat, de plamani, de nutritie, in tratarea reumatismului si a bolilor cardio-vasculare. O alta statiune de referinta a judetului este Tirgu Ocna. Aici exista cel mai mare sanatoriu subteran din Europa, situat intr-o mina de sare. Acesta este folosit in tratarea bolilor aparatului respirator. La copii procentul de recuperare este de 90%. In aceste uriase sali subterane se gasesc paturi, o pista de popice si terenuri de sport.
Monumente istorice
Turistii care poposesc in judetul Bacau pot admira monumentele istorice si arhitectonice precum: Curtile Domnesti si biserica Precista din Bacau, Manastirea Casin, cetati dacice.
Vizitati Biserica din Borzesti, construita de Stefan cel Mare (1493), in amintirea prietenului sau din copilarie, Gheorghita, omorat acolo de catre tatari. Manastirea Raducanu a fost construita la Tg.Ocna de Radu Racovita (1664). Aceasta manastire adaposteste mormantul scriitorului si revolutionarului Costache Negri.
Varietatea peisajului, statiunile balneare, monumentele istorice si de arta confera judetului Bacau titlul de judet turistic. Principalele regiuni turistice ale judetului fiind: Slanic-Moldova, Poiana-Sarata, Tg. Ocna si Poiana Uzului.