Judetul Bihor zone turistice distincte si statiuni balneo-climaterice de renume

Datorita peisajului multicolor, judetul Bihor are zone turistice distincte, cu caracter specific.
Oradea, oras resedinta de judet, este unul dintre cele mai frumoase orase din tara. Judetul Bihor se mindreste si cu cele doua renumite statiuni balneo-climaterice: Baile Felix (ce dateaza din secolul XIII), si Baile 1 Mai.

judetul bihor supercazare
Judetul Bihor

Asezare geografica

Judetul Bihor este situat in nord-vestul Romaniei. Se invecineaza la nord cu judetul Satu Mare, limita vestica a lui fiind data de frontiera de stat cu Ungaria.
La est judetul Bihor se invecineaza cu judetele Salaj, Cluj, si Alba.
De la Piatra Aradului pana in apropiere de localitatea Ant se intinde limita sudica prin care se desparte de judetul Arad. Intre aceste limite, teritoriul judetului se situeaza in cadrul a trei unitati geografice majore: Campia de Vest, Dealurile Vestice si Muntii Apuseni.

Baile Felix

Baile Felix – centru turistic de renume european – este cel mai insemnat punct turistic al judetului. Efectele curative ale apelor geotermale sunt cunoscute si recunoscute inca din evul mediu. O serie de hoteluri au baze proprii de tratament din Baile Felix. Hotelurile International, Crisana, Mures, Somes, sunt adevarate „citadele ale industriei curative” ce au intrat demult in circuitul turistic international .

Obiective turistice judetul Bihor

Obiectivele cultural-istorice confera zonei o deosebita importanta turistica. Acestea sunt: Palatul Baroc si Basilica baroca (sec. XVIII), Muzeul Tarii Crisurilor, Catedrala Episcopala Ortodoxa, „Biserica cu Luna”, Muzeul Memorial „Iosif Vulcan”, Muzeul Memorial „Ady Endre”, Palatul si Pasajul „Vulturul Negru”, construite in stil secesionist, Teatrul de Stat – in stil neoclasic, Cetatea medievala, etc.

Judetul Bihor – atractii turistice naturale

O alta zona turistica de mare importanta o constituie partea de sud-est a judetului. Aici se afla cele mai interesante masive muntoase ale judetului. Muntii Bihorului, considerati nucleul Carpatilor Occidentali, se ridica semet cu varful Curcubata Mare – 1848m. In partea de nord a Muntilor Bihorului se situeaza platoul Padis. Acest platou este o rezervatie geologica. Relieful carstic impresioneaza cu diferitele forme: lapiezurile, dolinele, marmitele, gurile de pestera. Depresiunea Vad – Borod, Muntii Ses si Padurea Craiului din centrul judetului Bihor constituie o alta zona turistica ce cuprinde fenomene naturale carstice: pestera Vantului, Pestera Vadu Crisului, „Pestera Batranului”.

Acestor zone turistice li se adauga Tara Beiusului, privita ca o entitate etnografica perfect individualizata. Tara Beiusului pastreaza imaginea unor sate specializate pe anumite mestesuguri. Se pot vizita satele de olari iar tesaturile populare sunt caracteristice satelor Pietroasa si Valea de Jos. Arta prelucrarii lemnului este reprezentata prin celebra lada de zestre de la Budureasa.

Obiective turistice in zona de campie

Zona Campiei de Vest cu obiectivele turistice usor accesibile, reprezinta o alta zona turistica . Un element demn de interes este complexul lacurilor amenajate de la Cefa.
Tot in zona de campie se afla statiunea balneo – climaterica Tinca, asezata pe pitorescul mal al Crisului Negru. Tot situat in zona de campie se afla municipiul Salonta, al doilea oras ca marime al judetului Bihor, cu Turnul Ciunt in centrul urbei.
In Campia Ierului, in localitatile Otomani si Salacea se executa interesante impletituri din stuf si nuiele. Tot in acest teritoriu, la Diosig, Salacea si Sacueni pot fi admirate vechile pivnite de vinificatie.

Obiective turistice in zona montana

Conditiile naturale favorizeaza turismul montan. Statiunea Stana de Vale, situata la altitudinea de 1100 m in inima Muntilor Bihor, este o adevarata perla a Muntilor Apuseni, dispunand de un climat cu efecte terapeutice.
In ultimii ani, complexul de la barajul Lesu, situat in vecinatatea lacului de acumulare de pe Valea Iadului a dobandit un loc de seama in turismul montan bihorean. Alte puncte de atractie pentru turisti sunt: Pestera Ursilor de la Chiscau, pestera de la Meziad, Valea Draganului, Izvorul Somesului, lacul termal cu nuferi din statiunea 1 Mai, Poiana Florilor.

Rezervatii

Rezervatiile speologice din aceasta zona sunt: pestera si ghetarul „Focul Viu” de 165m lungime, avenul „Bortig” de 54 m adancime, pestera „Micula”.
Rezervatiile mixte sunt: „Cetatile Ponorului” , „Cetatea Radesei” , „Valea Galbenei” , Masivul Vladeasa si Muntii Codru Moma, care cuprind numeroase obiective naturale, оn special forme carstice, multe de interes european. Poate fi mentionat celebrul izbuc intermitent de la Calugareni, Pestera Campeneasca, care prezinta sub monumentalul portal cea mai mare cascada subterana a tarii(40m).