Judetul Bistrita-Nasaud, frumusete naturala

Judetul Bistrita-Nasaud este situat in inima Transilvaniei, in partea central-nordica a Romaniei. Se invecineaza cu judetele Maramures la nord, Suceava la est, Mures la sud si Cluj la vest. Frumusetea acestei regiuni este data in primul rand de relieful sau diversificat, predominant deluros si muntos. Acesta este un dar primit de la natura, un dar de care ne bucuram cu totii. Flora se arata in toata frumusetea ei pe intinderea judetului Bistrita-Nasaud. Aici putem vedea flori rare pe crestele muntilor, narcise si crini de padure ,sau orhideea papucul doamnei.

Turismul in judetul Bistrita-Nasaud

Potentialul turistic extraordinar al judetului Bistrita-Nasaud se datoreaza evantaiului de comori peisagistice existente in perimetrul sau. Toti cei interesati pot sa parcurga trasee montane de o frumusete inedita sau sa se bucure de privelistea lacurilor. Zona montana este intens vizitata de cei ce iubesc drumetiile, odihna si sporturile. Natura si-a lasat amprenta si asupra lacurilor glaciare Lala Mare si Lala Mica, unele din cele mai frumoase lacuri alpine din Romania.
Zona carstica a Muntilor Rodnei include cateva pesteri de o mare valoare speologica. Pestera Zanelor, Pestera Izvorul Tausoarelor (cea mai adanca pestera din Romania), Pestera Jgheabul lui Zalion sunt locuri de o frumusete aparte.
Sub aspectul elementelor de cultura materiala si spirituala, judetul Bistrita-Nasaud dispune de o serie de obiective, care sporesc valoarea turisitca a acestui teritoriu.

Localitati de referinta in judet

Sangeorz-Bai este o statiune cu ape minerale medicinale, cautata de persoanele cu diverse afectiuni. Chiar si localitatile Rodna, Romuli, Parva, Maieru, Anies, Valea Vinului sau Sant sunt binecuvantate cu izvoare minerale, ce au efecte curative miraculoase.

Zone turistice renumite

Judetul Bistrita-Nasaud are cateva embleme turistice. Zona Piatra Fantanele este cunoscuta la nivel international prin complexul „Castel Dracula” ce reprezinta o ilustrare a mitului Contelui Dracula, asa cum apare in romanul scriitorului irlandez Bram Stoker. Colibita, cu lacul artificial , este o statiune de interes national, care se bucura de un mare succes in randul turistilor. Parcul Dendrologic Arcalia adaposteste un castel de patrimoniu si un parc cu plante autohtone si exotice. Parcul National Muntii Rodnei este o rezervatie a biosferei, ce se afla in nord-estul judetului Bistrita-Nasaud, in zona inalta a Muntilor Rodnei. Diversitatea florei, faunei si reliefului ofera turistilor informatii inedite despre ceea ce inseamna frumos, totul parand a fi cladit anume spre a cuceri ochiul.

Divertisment turistic in judet

Cei pasionati de sporturile de iarna pot vizita zonele Tihuta, Valea Blaznei, Poiana Zanelor, care ofera conditii optime pentru ski si snowboarding. Diversele trasee montane din judet permit practicarea unor sporturi precum alpinismul sau mountain biking-ul.
Chiar si sarituri cu parapanta se pot realiza in locatii precum Varful Pietrosul sau Varful Cormaia. Sporturile acvatice sunt considerate extrem de interesante, astfel ca pe raurile Rebra, Cormaia sau Aniesul Mic se pot practica windsurfing, kayaking sau rafting.
Herghelia de la Beclean este punctul central al turismului ecvestru din aceasta regiune. Turistii au ocazia de a desfasura drumetii calare pentru a admira frumusetea Poienii Narciselor, Varfurile Ineu, Ineut si Rosu. Putine sunt zonele care ofera o paleta atat de larga de activitati. Judetul Bistrita-Nasaud dispune de toate elementele pentru garantarea unei vacante de neuitat si a unor experiente unice.

Elemente culturale si spirituale

Pe toata intinderea judetului, arhitectura veche se imbina perfect cu cea noua, monumentele istorice stau la loc de cinste, iar muzeele ne impartasesc o parte din trecut. Valoroase situri arheologice pot fi vizitate la Ardan, Bistrita, Coldau, Dumitrita, Saratel. In localitati precum Ciceu si Rodna pot fi vazute ruine ale cetatilor fortificate de-a lungul istoriei. Un numar de 530 de monumente de patrimoniu cultural sunt raspandite in intreg judetul, dintre acestea atragand atentia bisericile de lemn de o deosebita bogatie ornamentala de la Sarata, Silivasu de Campie, Spermezeu, Salcuta, Tigau, Zagra, bisericile evanghelice de la Herina, Dipsa, Teaca si nu numai.

Muzeele, franturi din trecut

Muzeele sunt o forma de respect si de apreciere pentru ceea ce a apartinut judetului de-a lungul timpului. Muzeul de Arta Comparata de la Sangeorz-Bai se remarca prin colectiile de etnografie si lucrari de arta plastica apartinand artistilor locali. Muzeele memoriale George Cosbuc si Liviu Rebreanu sunt un omagiu adus acestor doi mari artisti ai literaturii romane. Acestia s-au nascut in localitati din judetul Bistrita-Nasaud. In aceste muzee cu profil memorial si de istorie a literaturii, sunt expuse obiecte apartinand poetului George Cosbuc sau romancierului Liviu Rebreanu, mobilier din casele parintesti, carti, editii ale operelor lor. Satul Feldru detine o colectie muzeala ce prezinta valoroase obiecte de arta populara din zona. Complexitatea artei bistritene se remarca prin expozitiile desfasurate in cadrul Muzeului Judetean, si prin obiectele inedite ale culturii sasesti expuse la muzeul “Casa Saseasca” de la Livezile.

Orasul Bistrita

Bistrita, oras intemeiat de sasi in urma cu 800 de ani este unul dintre cele mai importante orase medievale din Transilvania. Bistrita detine si astazi un patrimoniu cultural de valoare exceptionala. Biserica evanghelica – simbolul orasului, Sirul Sugalete, Casa Ion Zidarul, Casa Argintarului, Turnul Dogarilor, Biserica fostei manastiri franciscane, ansamblul urban fortificat, toate sunt revelatoare in acest sens.

Traditii folclorice care dainuiesc peste timp

Elementele etnografice, manifestarile folclorice locale, foarte raspandite, completeaza valoarea turistica a zonei. Spatiul rural din judetul Bistrita-Nasaud dispune de un potential turistic deosebit. Parfumul vechilor traditii din satele de munte transilvanene confera intregii zone un aer si o poezie aparte. In zone folclorice unice in tara precum Valea Bargaielor, Valea Somesului, Valea Sieului, locuitorii pastreaza si in zilele noastre traditiile si obiceiurile stravechi. Acestea constituie atractii turistice unice. Bistrita-Bargaului, Ilva Mare, Lesu sau Livezile sunt adevarate centre de tesaturi si cusaturi populare.

Sate traditionale in Judetul Bistrita Nasaud

Comuna Salva reprezinta un simbol aparte al portului popular. Aici s-a reusit sa se pastreze intacta frumusetea folclorului, de la arhitectura populara, prelucrarea artistica a lemnului, pana la obiceiurile traditionale. Comuna Sant este un alt loc in care timpul parca a stat in loc, iar traditia este pusa la loc de cinste. Pot fi vazute si astazi casele cu tinda, incaperile cu interioare traditionale, stergarele tesute. Pastoritul este una din ocupatiile stravechi romanesti care se practica si astazi in judet.
Sarbatorile si datinile specifice acestei zone nu pot fi descrise in cuvinte, ci doar traite. Astfel ca in preajma Craciunului sau a Pastelui toate satele isi pun hainele de sarbatoare, respectand cu strictete datinile din timpuri stravechi.

Judetul Bistrita-Nasaud, zona cu un farmec aparte

O armonie perfecta intre natura si om, frumusetea trecutului adusa in prezent, respectul pentru arta, acestea sunt cateva dintre sintagmele care pot defini judetul Bistrita-Nasaud. Frumusetea naturala a zonei are un efect extraordinar, oferind omului posibilitatea de regasire a simturilor umane. Aici farmecul specific zonei si ospitalitatea gazdelor incanta intotdeauna sufletul calatorului de pretutindeni