Judetul Suceava

Judetul Suceava, pamant al legendelor

Judetul Suceava este pentru vizitatorii acestei parti a Romaniei, cunoscuta sub numele de Bucovina, un loc unde istoria e prezenta pretutindeni. Loc de nastere a unei vechi civilizatii, acest judet ocupa unul dintre primele locuri in ceea ce priveste potentialul economic, uman si turistic. Aici se gasesc facilitati pentru sporturile de vara si de iarna, pentru pescuit si vanatoare, cat si pentru odihna.

judetul suceava

Asezare geografica

Judetul Suceava se afla in nord-estul Romaniei si are granita la nord si est cu Ucraina, la sud cu judetele Neamt si Mures, la vest cu judetele Maramures si Bistrita. Municipiile Suceava, Falticeni, Campulung Moldovenesc si Radauti, orasele Vatra Dornei, Siret si Solca sunt principalele localitati ale judetului.

Relief

Relieful este cu munti si dealuri si cu o densa retea hidrografica cu ape repezi. Trasatura caracteristica a acestui judet este ca pe o suprafata restransa se gasesc un numar mare de atractii turistice. Muntii din judetul Suceava sunt variati si cu locuri atractive. Un drum pitoresc este cel care trece prin masivul vulcanic Caliman (Vf. Pietrosu), Masivele Giumalau si Rarau, acesta din urma fiind cunoscut pentru relieful sau carstic. Privelisti minunate sunt oferite de cheile raurilor Bistrita Aurie, Moldova si Suceava. Judetul are rezervatii naturale de flora si fauna (bouri, cerbi, ursi, porci mistreti, cocosi de munte, lincsi).

Judetul Suceava-bogatii naturale

Aici se intalnesc peisaje care por fi comparate cu cele din Elvetia, Franta, Austria, s.a. Valoarea ecologica si ospitalitatea proverbiala a locuitorilor creeaza conditii bune sa integreze zona Dornele in valorile montane ale lumii.
Printre cele 35 de monumente si rezervatii naturale, padurea seculara de la Slatioara ce cuprinde 600 ha cu brazi de peste 400 de ani, ofera o remarcabila priveliste a naturii.

Vestigii istorice incantatoare

Printre vestigiile istorice perfect integrate in natura, trebuie mentionate monumentele pictate care au fost incluse de UNESCO printre capodoperele de arta ale lumii. De asemenea Federatia Indernationala de Turism a Jurnalistilor si Scriitorilor (FIJET) a decernat Premiul International POMME D”OR in 1975, acestei zone, cunoscuta acum in intreaga lume. Dintre aceste monumente se evidentieaza: Manastirea Voronet (1488). La mica distanta una de alta, se gasesc manastirile ortodoxe: Humor (1530), Moldovita (1532), Sucevita (1584) vizitate de iubitorii de arta. De asemeanea se mai gasesc Manastirile Dragomirna (1609), o broderie in piatra, Putna (1469) construita de Voievodul Stefan cel Mare, care adaposteste mormantul acestuia. Alte manastiri de mare valoare istorica si religiaosa sunt: Stanisoara, Slatina, Rasca si Pobota.

Orase si sate ale judetului Suceava

Municipiul Suceava, resedinta administrativa a judetului, reuneste activitati economice specifice bogatiei resurselor din Bucovina. Pornind din Suceava, un posibil traseu turistic poate cuprinde Cetatea Princiara Suceava, Manastirea Sf. Ioan din Zamca, Biserica Sf. Dumitru si Biserica Miruli. De asemenea un punct de interes este Muzeul National Bucovina cu exponate arheologice si istorice valoroase. Alte orase interesante de vizitat sunt: Campulung Moldovenesc, fondat de Domnitorul Alexandru cel Bun si Municipiul Radauti, binecunoscut pentru targul organizat aici. Pentru iubitorii de literatura, Municiupiul Falticeni este un popas obligatoriu. Aici se gaseste muzeul Ciprian Porumbescu, iar in Malini, Casa Memoriala Nicolae Labis sau zonele rurale Ciocanesti, Vatra Moldovei, Fundu Moldovei, Vama, Putna, Straja. Un loc special il ocupa satul Marginea, unde olari indemanatici realizeaza faimoasa ceramica neagra, renumita in toata lumea. Judetul Suceava are facilitati de cazare moderne, peste 1000 km de drumuri nationale si judetene modernizate si 430 km de cale ferata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *