Judetul Timis este situat in partea de vest a tarii avand granita cu Serbia si Ungaria spre vest si cu judetele Arad, Hunedoara si Caras-Severin in nord, est, si sud. Asezarea geografica a judetului Timis este foarte avantajoasa. Judetul Timis se afla la intretaierea celor mai importante drumuri europene. Din acest motiv culturile si civilizatia din vest interfereaza cu cele din est. Doua capitale europene sunt in apropriere: cea a Serbiei, Belgrad, la 170 km de Timisoara si cea a Ungariei, Budapesta, situata la 300 km distanta.

judetul-timis
Harta Judetul Timis

Relieful judetului Timis

Timis, cel mai vestic si mai mare judet al Romaniei, cu clima temperata. Este acoperit pe doua treimi din suprafata sa de campie fertila si traversat de raurile Timis, Bega si Barzava. La est campia se ridica langa dealurile acoperite de vii si livezi spre Muntii Poiana Rusca (1300-1400 m peste nivelul marii).

stema-judetul-timis

Orasele judetului Timis

In acest judet sunt doua municipii Timisoara si Lugoj, si cinci orase (Buzias, Deta, Jimbolia, Sanicolau Mare si Faget). Aici traiesc romani (80,1 %), maghiari (9%), germani (3,8 %), sarbi (2,4 %) etc. Capitala judetului, Timisoara este al patrulea oras ca marime din Romania. ,,Mica Viena” este un important centru istoric, economic, financiar, cultural si stiintific, adevarata poarta a Romaniei spre Europa Occidentala.

Vestigii istorice pe raza judetului Timis

Tumultoasa istorie multimilenara a acestei zone a lasat posteritatii numeroase si importante monumente si vestigii de mare valoare natioanala si europeana: Castelul Huniazilor, Casa lui Eugeniu de Savoya, Palatul Dicasterial, bastionul vechii Cetati Timisoara, biserica Manastirii Minorite, Hanul Postei, Turnul „Sf. Nicolae”, Cetatea Ciacova, Castelul Regal din Banloc, Monumentul de la Tapae ( o mica Columna a Imparatului Traian), etc. Deasemenea aici se gasesc numeroase vestigii importante ale imbinarii civilizatiei, istoriei si culturii romanesti cu cea europeana. Acestea sunt: Casa-museu Nikolaus Lenau, casele memoriale ale lui Brediceanu, Vidu, Grozavescu, Traian Vuia in Lugoj, casele memoriale ale muzicianului Bela Bartok si pictorului Stefan Jager, Domul Catolic din Timisoara unde se gasesc valori apartinand patrimoniului culturii universale.

Frumuseti naturale in Judetul Timis

Parcul dendrologic din Bazos, Rezervatia Ornitologica Satchinez, padurile seculare Pischia, Binis, Hodos-Remetea Mica, Cheveresu Mare cu o bogata fauna, izvoarele de apa minerala de la Buzias, Calacea sau Ivanda (comparate de spacialisti cu cele da la Baile Evian si Karlovy), lacul artificial situat in zona Surduc, Pestera Romanesti Cave, sunt atractii turistice naturale in judetul Timis.

Agroturismul si renumita ospitalitate banateana in Judetul Timis

Este renumita ospitalitatea oamenilor si mandria lor („Doar Banatul este fruntea” spune o veche vorba). Pentru iubitorii de agroturism, minunatele sate din Judetul Timis, situate la campie sunt ideale pentru sfarsitul de saptamana sau vacante. Judetul se mandreste cu vinurile dulci de Recas, Buzias, Teremia dar si cu tuica de pruna. Bucataria Banatului este fascinanta. Savoarea mancarurilor banatene este fascinata. Cei care au vizitat o data acest judet vor reveni cu siguranta!