Judetul Valcea este situat in zona central sudica a Romaniei si jumatate din suprafata sa este acoperita de paduri. Judetul Valcea, marginit la nord de Muntii Carpatii Meridionali, reuneste toate formele de relief: munti (2200 m altitudine), platouri si dealuri, vai propice agriculturii. Reteaua hidrografica este bogata intrucat raul Olt traverseaza judetul Valcea pe o lungime de 130 km, adunand numeroase alte cursuri de apa.
Municipii si orase
Judetul are doua municipii: Ramnicu Valcea si Dragasani, si 6 orase: Calimanesti, Brezoi, Horezu, Ocnele Mari, Baile Olanesti, Baile Govora. Judetul Valcea este mentionat intr-un document datat din 8 ianuarie 1392, prin care Mircea cel Batran, Voeivodul Tarii Romanesti (1836-1418), acorda dreptul de crestere a albinelor Manastirii Cozia din judet.

Turismul in judetul Valcea
Regiunile pitoresti si apele minerale au contribuit la dezvoltarea turismului in acest judet. Apele minerale de la Calimanesti-Caciulata, Baile Govora si Baile Olanesti sunt folosite in tratamentul numeroaselor boli. Reteaua turistica consta in monumente culturale, istorice si arhitectonice, multe fiind unice, cum ar fi manastirile Cozia, Horezu, Govora, Bistrita, Dintr-un Lemn, Surpatele, Arnota cat si Palatul Episcopal al Ramnicului. De asemenea se mai gasesc pe Valea Oltului, sit-uri geto-dacice si daco-romane, Cetatea Buridava sau Calea lui Traian. Infrastructura turistica s-a dezvoltat mult in zona. Astfel in statiunile judetului veti gasi posibilitati de cazare in vile, pensiuni si hoteluri. Multe dintre hoteluri ofera pachete de cazare, masa si tratament la preturi accesibile.
Harta Judetului Valcea
Rezervatii naturale
Rezervatiile naturale situate la Cozia, Buila, Vanturita si in Muntii Capatana, sunt protejate ca monumente ale naturii, adapostind specii de flora si fauna rare.
Muzee de vizitat in judetul Valcea!
In judet sunt 6 muzee. Cel mai mare este Muzeul de Istorie din Ramnicul Valcea, cu 50000 de exponate care arata istoria romanilor pe acest pamant. Alte muzee interesante sunt: Memorialul Nicolae Balcescu, aflat in satul sau natal; Muzeul de Arta Ramnicu Valcea, muzeul Gheoghe Magheru din Troianu, Casa Memoriala Anton Pann, Colectia arheologica, carti vechi si arta medievala de la Govora, Muzeul Vinului din Dragasani, Colectia de arta populara etnografica din Bujoreni; Colectia Inatesti, Colectia „Gh. D. Anghel” din Costesti; Expozitia „Gib I. Mihaescu” din Dragasani; Colectia Etnografica din Irimesti.