Judetul Vaslui este situat in partea de Est a tarii si se invecineaza la Sud cu judetul Galati, la Vest si Sud-Vest cu judetul Neamt, Bacau si Vrancea, iar la Nord cu judetul lasi. Limita estica este marcata de catre Valea Prutului care este in acelasi timp si granita naturala cu Republica Moldova.

Relieful judetului Vaslui

Relieful colinar cu vai serpuitoare si culmi domoale ofera un peisaj placut, bland si reconfortant. Principalele unitati de relief de pe teritoriul judetului sunt Podisul Central Moldovenesc, estul Colinelor Tutovei, dealuri si depresiuni, terase si sesuri.

Clima judetului Vaslui

Clima este continentala, iarna se afla sub efectul maselor de aer rece al anticiclonului siberian si vara al aerului continental si tropical.

Vestigii istorice in Judetul Vaslui

Judetul Vaslui este un tinut cu o istorie bogata cu numeroase dovezi ale existentei multimilenare a poporului roman. In ruinele vechii cetati geto-dacice de la Bunesti a fost descoperit un tezaur impresionant. La Arsura au fost dezgropate ruinele unei fortarete din secolele IV-II i.H., consolidata cu valuri de pamant si ziduri de piatra. La sud de Vaslui se afla vestitul loc istoric numit Podul Inalt. In 1475, in acest loc, Stefan cel Mare a invins armata otomana condusa de Suleiman Pasa.

Resurse naturale bogate

Desi figureaza printre putinele judete din Romania fara resurse naturale, Vasluiul dispune de alte tipuri de bogatii. Sunt renumite padurile de foioase (in special cele de stejar), in care pot fi organizate partide de vanatoare. Iazurile si lacurile sunt bogate in peste. Peisajele incantatoare sunt puncte de atractie pentru turistii dornici sa cunoasca locuri autentice, cu iz arhaic.

Bogatia forestiera a judetului Vaslui

Valea Similei, intre Barlad si manastirea Floresti, cu dealuri impadurite, din ce in ce mai abrupte, creeaza impresia unui peisaj submontan. Valea Racovei, intre Vaslui si Malinesti, este una dintre cele mai pitoresti din judet. Aici se gasesc paduri cu multi mistreti. Tot in aceasta zona este si un sit arheologic, unde au fost descoperite urme ale trecerii bastarnilor, prima populatie migratoare germanica pe teritoriul Romaniei de astazi.
In judetul Vaslui se intalnesc si arbori seculari, ocrotiti de lege. Astfel sunt plopul de la Rafaila, unic in tara prin proportiile sale impozante, avand o circumferinta a trunchiului de 14 metri. Localnicii spun ca plopul ar fi din vremea lui Stefan cel Mare. La Tolontan, in comuna Dimitrie Cantemir, poate fi admirat un stejar impunator, de peste 400 de ani vechime. Coroana acestuia are un diametru de peste 35 de metri si o inaltime de 30 de metri. La Bunesti-Valea Chinanului, chiar in jurul cabanei de vanatoare, se afla 173 de stejari brumarii, cu varste cuprinse intre 200 si 500 de ani.

Turismul rural in judetul Vaslui

Satele vasluiene sunt o lume aparte, o lume desprinsa parca dintr-o alta vreme. Aici poti vedea oameni prasind cu unelte rudimentare intinderi mari de pamant. Vasluienii sunt oameni ospitalieri si darnici, care impart putinul lor cu oricine le trece pragul. Ca si in alte zone ale Romaniei, satenii isi trateaza oaspetii cu tot ce au mai bun, uluindu-i in special pe straini cu generozitatea lor.
Atmosfera linistita a satelor si apropierea de natura, ii deconecteaza si ii reconforteaza pe turisti. In special strainii par sa aprecieze acest gen de vacanta. Pentru multi dintre ei, sosirea intr-un sat romanesc este o veritabila calatorie in timp. Ei aprecieaza o lume pe care si societatea lor a cunoscut-o candva, dar a pierdut-o definitiv.

Satele vasluiene pot oferi turistilor vacante interesante, de care acestia isi vor aminti intotdeauna cu placere.

Pe langa ospitalitatea traditionala cu care sunt intampinati, musafirii se pot infrupta cu legume si fructe gustoase, culese proaspate din gradina. Ei asista la muncile traditionale si pot chiar sa dea o mana de ajutor la muls, semanat, prasit, cosit, tors, tesut etc. Turistii se pot plimba cu caii sau caruta, pot vizita manastirile, conacele boieresti si muzeele satesti. Cei care doresc alt gen de activitati pot organiza partide de vanatoare sau pescuit. Sunt recomndate si drumetii in padurile din zona.

Lacasuri de cult in judetul Vaslui

Ca peste tot in Moldova, si in Vaslui exista numeroase lacasuri de cult, de o frumusete deosebita. Unele dintre ele au sute de ani vechime si sunt monumente istorice si arhitectonice. Pe langa cele din orase, mentionate mai sus, merita vizitate manastirile Fastaci, Moreni, Floresti. De o arhitectura deosebita sunt si bisericile de lemn din Parvesti, Lipovat, Giurcani, Ivanesti, Dragomiresti. Manastirea Fastaci, din comuna Delesti, se afla la 20 de kilometri de Vaslui. Manastirea a fost construita in stil baroc monumental, in 1721, de domnitorul Constantin Racovita Cehan. Biserica este inconjurata de case ecumenice si de un zid. Manastirea Moreni se afla la 10 kilometri de Vaslui. Aici se afla moastele sfintilor Tarahie, Prov si Andronic, aduse de la Ierusalim in 1996.
Manastirea Floresti este unul dintre cele mai importante asezaminte monahale din judet si are hramul Sf. Ilie.

Printre cele mai impresionante lacasuri de cult figureaza si bisericile de lemn de pe Valea Racovei, intre Vaslui si Malinesti.

Aici, astfel de biserici au fost inaltate aproape in fiecare localitate. Dintre ele se evidentiaza Biserica Sf. Nicolae – Gologofta, din Ivanesti, care a fost construita din stejar, pe temelie de piatra, avand catapeteasma pictata. Schitul de lemn Sf. Voievozi, din Malinesti-Garceni, are o turla zvelta si eleganta si se afla intr-o zona care a cunoscut, dupa 1999, un reviriment al vietii monahale, aici fiind ridicate multe lacasuri noi de cult.

Alte obiective turistice

Alte obiective turistice sunt:

Monumentul funerar al Elenei Cuza:

Conacul Rosetti-Solescu, din comuna Solesti – monument de arhitectura din 1827, a fost construit in varianta moldoveneasca a stilului neoclasic.
Casa Emil Racovita se afla in satul care poarta numele savantului de renume mondial Emil Racovita, fondatorul biospeologiei. Urmas al unei familii domnitoare, Racovita a participat ca naturalist la expeditia internationala antarctica „Belgica”. Satul este poate singurul din tara de unde provin nu mai putin de trei academicieni de renume: Emil Racovita, Emil Condurachi si Grigore T. Popa.

Vetre folclorice ale judetului Vaslui

Multe asezari vasluiene si-au pastrat traditiile si obiceiurile stravechi. Cea mai bogata zona din judet, din punct de vedere folcloric, este Valea Tutovei, intre Barlad si Dragomiresti. Aici, muzica si dansul sunt la loc de cinste. Costumul popular, de o frumusete deosebita, este inca purtat in satele Pogonesti si Ivesti, la 10-14 kilometri de Barlad. Aceste doua sate sunt vetre folclorice reprezentative pentru judetul Vaslui. Aici arta populara este larg cultivata, iar in timpul sarbatorilor de iarna satenii interpreteaza colinde de o rara frumusete. Pentru cei interesati de ceramica, la Bradesti (la 20 de kilometri departare de Barlad) se afla un vechi centru de olarit. La Muntenii de Sus, in preajma Anului Nou, vizitatorii pot vedea o suita de dansuri originale. „Randurile“ sunt acompaniate de trisca, un instrument popular traditional.

Centre balneare in judetul Vaslui

Judetul Vaslui dispune de un centru balnear la Ghermanesti, unde se capteaza apa de la izvoarele minerale sulfuroase aflate in apropiere. Centrul balnear Ghermanesti este situat la aproximativ 25 de kilometri de Husi. Apele de la Ghermanesti sunt indicate pentru tratarea diferitelor afectiuni, cum ar fi cele ale aparatului locomotor (reumatism degenerativ-artrite, artroze, spondilite), afectiuni ginecologice, gastrointestinale (gastrite, colite cronice, afectiuni biliare), boli de nutritie (diabet simplu).
Situat intr-o zona deluroasa, cu numeroase paduri si rauri, acest judet este bogat in peisaje frumoase, monumente istorice, atractii turistice care sunt adevarate incantari pentru ochiul si mintea vizitatorului, si o calda invitatie de a veni si a le vizita.