Judetul Vrancea este vatra straveche a etnografiei si folclorului romanesc
Judetul Vrancea detine un peisaj pitoresc, in care sunt ocrotite monumente ale naturii de o frumusete aparte: Cascada Putnei, Rezervatia Cheile Tisitei, Pastravaria si Schitul Lepsa, Focul Viu de la Andreiasu, unic in tara. Totodata, mausoleele de la Marasti, Marasesti si Soveja sunt atractii turistice aparte care vorbesc de istoria acestui tinut.

Relief judetul Vrancea
Relieful este alcatuit din munti, dealuri subcarpatice, campie si lunca. Cadrul natural este completat de locurile si monumentele istorice, regiunea fiind purtatoarea unui stravechi si valoros tezaur al civilizatiei si culturii populare.

Turismul in Vrancea
Pozitia geografica, cadrul natural, cel cultural si istoric favorizeaza diferitele forme de turism: de circulatie, de sejur, cultural, rural, de vanatoare si pescuit, agromontan sau de week-end. Dezvoltarea turismului este garantata de promovarea unor proiecte privind reabilitarea si echiparea edilitara a zonelor turistice, stimularea initiativelor private in turism. Totodata populatia judetului a inceput sa constietizeze avantajele practicarii agroturismului. Imbunatatirea structurii informationale privind oportunitatile turistice s-a realizat prin crearea in zona a numeroase Centre de orientare turistica. Se asigura consultanta in turismul de afaceri, precum si asistenta individuala pentru turismul de vanatoare si pescuit. Numeroase pensiuni, vile si hoteluri pun la dispozitie turistilor spatii de cazare confortabile, accesibile pentru orice tip de buget.
Turismul de sejur
Turismul de sejur, in zonele montane, de podgorie sau ses este favorizat de existenta a numerosi factori naturali care pot determina mai multe forme de petrecere a vacantelor. Turismul de odihna si tratament se practica in statiuni balneoclimaterice, situate intr-un peisaj pitoresc, nepoluat si cu particularitati microclimatice deosebite. Soveja este unul din locurile cu cel mai ozonat aer din tara, iar Vizantea se remarca prin apele sale minerale.
Turismul viticol
Vititurismul este practicat toamna, in timpul culesului viilor, pentru must. Insa, se practica si turismul pentru degustari de vinuri la Panciu, Odobesti, Cotesti si in imprejurimile lor.