Sambata de Sus, vacanta la poalele Muntilor Fagaras!
La inceputul lunii Octombrie ne-am dorit o iesire intr-o zona linistita, la poalele Muntilor Fagaras. Statiunea Climaterica Sambata de Sus ni s-a parut cea mai buna alegere. Ne propusesem sa ajungem in acesta statiune inca din septembrie, cand am petrecut cateva zile minunate pe Transfagarasan. Atunci planul nostru a fost zadarnicit de Campionatul national de ciclism, cand Transfagarasanul a fost inchis pentru o zi. Toamna, la munte, peisajele au frumusetea lor. In drumul nostru catre statiunea Sambata de Sus, am admirat Valea Oltului care incepuse sa capete pe alocuri nuantele galben-ruginii ale toamnei. Am urmat cursul raului Olt, al carui debit era cu mult scazut datorita secetei din ultimul timp. Pe drumul care strabate Tara Fagarasului dinspre Sibiu, spre Brasov, in Sambata de Jos am urmat indicatorul catre Statiunea Climaterica Sambata de Sus. Drumul catre statiune serpuieste lin intr-o zona de ses. Imaginea aceea este unica si memorabila! Soseaua se unduieste usor si se termina in zare, blocata parca de semetia Muntilor Fagaras.
In apropierea statiunii, mai multi copaci razleti schimba oarecum peisajul. Insa, nu dupa foarte mult timp, deja ajungi in statiune, la poalele muntilor. Pensiunea Rozelor este locatia pe care am ales-o pentru cazare si nu am regretat!
Dupa ce am trecut de poarta Manastirii Brancoveanu am urmat vreo 800 de metri pe un drum forestier, prin padure. Locatia este amplasata intr-o poienita, langa padure. Fiind acelasi grup de prieteni, toti fiind familii cu copii, am inchiriat toata pensiunea care are 5 camere. Aici am gasit intimitate, super confort si gazde dragute care ne-au pus la dispozitie tot ce am avut nevoie.
Cetatea Fagaras
Pentru prima zi in zona, ne-am propus sa vizitam Cetatea Fagaras. Am pornit catre orasul Fagaras si dupa ce am parcat masinile in apropierea catedralei din centrul orasului, am vizitat cetatea. Am fost incantati sa descoperim o cetate foarte bine conservata, cu ziduri inalte si inconjurata de un lac frumos. Salciile curgatoare de pe malul lacului dau eleganta si romantism locului.
Constructia acestei cetati impozante a inceput la sfarsitul secolului al XIV-lea si a durat pana la mijlocul secolului al XVII-lea, la comanda voievozilor si principilorTransilvaniei din acele vremuri. Stilul arhitectural al cetatii apartine Renasterii transilvanene. Rolul de baza al cetatii a fost acela de resedinta a principilor Transilvaniei si a sotiilor acestora in secolele XVI-XVII. Cetatea este inzestrata cu un sistem defensiv puternic si din acest motiv nu a fost niciodata cucerita. Din 1500 si pana la mijlocul secolului al XIX-lea, au fost identificate 15 asedii ale cetatii. Castelul i-a fost ofetit cadou de catre Mihai Viteazu, sotiei sale doamna Stanca.
Sala Dietei, Sala Tronului, Salonul Principelui, Dormitorul Principesei, Turnul Temnita, sunt spatii interioare care au fost reconditionate, incercand sa redea atmosfera din vremurile medievale.
Muzeul Valeriu Literat
La etajul intai, muzeul Valeriu Literat, este o expozitie care prezinta istoria Tarii Fagarasului, din cele mai vechi timpuri si pana in zilele noastre. Sunt expuse peste 20.000 de piese, majoritatea descoperite in cadrul sapaturilor arheologice din cetate. Mobilierul facut pe comanda si candelabrele uriase care impodobesc unele sali ale cetatii, sunt o copie a celor originale si incearca sa reproduca atmosfera de glorie, cand in cetate se organizau marete baluri medievale. Sunt impresionante si vitraliile, tesaturile expuse, icoanele, precum si oglinzile imense.
Legenda sarutului Fecioarei de Fier
In Sala Dietei este expus un temut instrument de tortura din perioada medievala ,,Fecioara de Fier”, despre care se stie cu siguranta ca a fost folosit in Cetatea Fagarasului. Fecioara de Fier a fost reconstituita, fiind de fapt o cusca de metal, care avea in interior un sistem cu mai multi tepi. O iconita cu Fecioara Maria, era asezata in dreptul fetei persoanei torturate. Detinutul era mintit. I se spunea ca este iertat de pedeapsa si ca tot ceea ce trebuia sa faca era sa sarute icoana fecioarei. In acel moment se declansa un mecanism din podea iar cusca se inchidea. Tepusele strapungeau trupul celui condamnat la moarte. Dupa ce se aplica acesta metoda extrem de dureroasa, persoanele care au imbratisat fecioara nu au mai fost vazute niciodata si nu au fost ingropate de familii.
Cruzimea calailor nu se oprea aici…
Dupa ce condamnatii erau ucisi de imbratisarea fecioarei, sub instrumentul de tortura se deschidea o trapa, iar cadavrul cadea intr-un loc unde erau asezate mai multe sabii, cu taisul foarte ascutit in sus. Trupul era practic sfartecat in bucatele marunte. La o adancime de aproximativ opt metri se afla un canal cu apa care ducea resturile in apele unui rau, spaland astfel orice urma de crima. Legenda spune ca localnicii stiau de fiecare data cand cineva era executat, deoarece apa se inrosea.
Program de vizita Cetatea Fagaras
Cetatea Fagaras este un castel impresionant. O vizita printre turnurile si zidurile acestui obiectiv te poarta inapoi in timp, in vremea maretelor baluri medievale, organizate de principii Transilvaniei.
1 iunie-30 septembrie
Marti-vineri 8.00-19.00
Sambata-duminica 10.00-18.00
1 octombrie-31 mai
Marti-vineri 8.00-17.00
Sambata-duminica 9.00-17.00
Pretul biletului de vizitare este de 7 lei pentru copii/studenti in baza legitimatiei si 15 lei pentru adult.
Catedrala Ortodoxa Fagaras
Dupa ce am vizitat cetatea am intrat si in Catedrala Ortodoxa ,, Sfantul Ioan Botezatorul” din Fagaras. Catedrala uimeste prin arhitectura impozanta si acoperisul auriu care nu are cum sa nu-ti atraga atentia. Cladirea are inaltimea unui bloc cu 10 etaje. In interior, am descoperit de fapt o incinta somptuoasa, trei zone separate pentru participantii la slujbele religioase, zone amenajate in culori diferite. Catapeteasma catedralei te impresioneaza prin dimensiunile sale: 14 metri latime si 10 metri inaltime.
Herghelia Sambata de Jos
Pe drumul de intoarcere in statiune, am facut un scurt popas in Sambata de Jos pentru a vizita renumita herghelie de cai Lipitani.
Exemplare minunate de cai ne priveau cu ochi blanzi din padocurile lor. Cei care se pare ca sunt mai naravasi, sunt pusi la,, respect” de ingrijitori. Acestia nu pot fi mangaiati deoarece au padocurile inchise, in schimb, pot fi admirati.
O frumusete de cai care te incanta cu eleganta si forta lor. Exemplarele hergheliei fac parte din 7 linii de sange, ce poarta numele armasarilor care au stat la baza formarii actualelor efective: Conversano, Favory, Maestoso, Neapolitano, Pluto, Siglavy-Capriola si Tulipan. Printre ei sunt campioni ale unor concursuri de echitatie din tara dar si din strainatate, ale caror trofee sunt expuse frumos in incinta hergheliei. Lipitanul este principala rasa de cai care se utilizeaza la marile scoli de dresaj academic din lume.
Castelul Brukenthal
Cineva ne recomandase sa vizitam si castelul Brukenthal, care se afla in incinta complexului hergheliei. Edificiul declarat monument de arhitectura, facand parte din patrimoniul national, se afla acum in renovare. Castelul a fost construit intre anii 1750-1760 de catre clacasii contelui Brukenthal. Acesta era fratele lui Samuel Brukenthal – fondatorul Muzeului din Sibiu. Deocamdata Castelul Brukenthal de la Sambata de Jos nu se poate vizita.
Spre seara, ne-am retras la pensiune unde am incins un gratar si ne-am bucurat de un apus de soare misterios, ce asternea umbre rosiatice pe padurea din jur si pe pajistea din apropiere.
Manastirea Brancoveanu, Sambata de Sus
In ziua urmatoare, dupa ce ne-am trezit si am savurat cate o cafea pe terasa pensiunii , am decis sa vizitam Manastirea Brancoveanu, emblema statiunii Sambata de Sus. Manastirea se afla pe valea raului Sambata, la poalele Muntilor Fagaras.
Intrarea in manastire se face pe o alee umbroasa , presarata cu magazine de suveniruri si chioscuri cu gustari . Pe alee se afla chiar si o unitate de cazare cu terasa care de obicei este plina. Curtea manastirii este foarte frumos amenajata cu multe flori , pomi fructiferi, copaci ornamentali. Trecand de poarta impresionanta, in curtea interioara se afla vechea manastire in stil brancovenesc, inconjurata de chiliile calugarilor. Si aici te intampina o multime de flori, care desi suntem la inceput de octombrie, sunt o incantare. Hortensii imense, begonii cu clopotei uriasi, marginesc aleile din jurul vechii manastiri.
Manastirea de piatra de la Sambata de Sus
Aceasta manastire din piatra a fost ridicata in jurul anului 1686 de domnitorul Constantin Brancoveanu, pe locul unei bisericute de lemn, construita de bunicul domnitorului, Preda Brancoveanu. Manastirea a fost distrusa in anul 1785 de catre dusmanii credintei ortodoxe. Atunci toate chiliile din jur au fost facute una cu pamantul, iar manastirea a ramas o ruina dupa ce i s-a distrus acoperisul si pridvorul. Timp de 140 de ani, manastirea a rezistat intemperiilor vremii atat la exterior cat si la interior, iar in 1926 mitropolitul dr Nicolae Balan a inceput restaurarea. Picturile din interior au fost doar reconditionate dar au ramas aceleasi, fapt demonstrat de culorile sterse. Doar pictura din pridvorul manastirii este noua. Aici sunt redate scene din Vechiul Testament si Noul Testament. Sfintirea manastirii s-a facut dupa razboi, in 1946.
Biserica noua Sambata de Sus
Nu parasiti curtea manasirii fara a intra in noua biserica, socotita Paraclisul Manastirii. Spre iesire, in partea dreapta, este o scara alba spiralata care duce la etaj. Acolo am gasit Biserica cea noua care impresioneaza prin pictura deosebita. Impresionant este faptul ca in aceasta biserica, femeile sfinte au un loc de cinste, fiind reprezentate pe ambii pereti in zona centrala a locasului de cult. Biserica cea noua poarta hramul ,,Sfintilor martiri Brancoveni”. In interiorul curtii manastirii se afla fantana ,,Izvorul Tamaduirii” , cea mai veche piesa din incinta manastirii, atestata documntar din sec al XVI-lea. Un alt loc cu incarcatura spirituala este ,,Altarul din Padure” unde au loc sfintele slujbe in aer liber, in mijlocul naturii. In exteriorul incintei manastirii s-a ridicat ,, Academia de la Sambata” care este un centru de spiritualitate crestina, cultura, arta si stiinta.
Chilia lui Arsenie Boca de la Sambata de Sus
Dupa reinfintarea manastirii, din 1939, parintele diacon Zian Boca, viitorul parinte Arsenie, a fost staret al Manastirii Brancoveanu timp de patru ani. In zona se afla chilia Parintelui Arsenie Boca, locul unde acesta mergea sa se roage in tihna. Ca sa ajungi la chilie trebuie sa parcurgi un traseu anevoios de vreo 2 h, pe munte . Traseul este destul de dificil si potecuta poate fi alunecoasa pe alocuri asa ca trebuie sa fiti dotati cu incaltari adecvate. Chilia este o sapatura in stanca, unde parintele Arsenie Boca a sculptat icoana Maicii Domnului. Pe parcursul sapaturilor, parintele a observat ca in chilie se infiltra apa si a renuntat la constructia acesteia.
Izvorul parintelui Arsenie Boca, Sambata de Sus
La aproape 1 km distanta fata de Manastirea Brancoveanu, se afla izvorul lui Arsenie Boca. Am mers si noi la izvor, am luat apa tamaduitoare si ne-am recules in liniste in rugaciune.
Lacul cu pastravi de la manastire
Iesind din curtea manastirii, am mers catre malul raului Sambata al carui sipot se aude din departare. Intr-o liniste deplina, am urmat aleile printre pomii fructiferi si ornamentali, pana la lacul cu pastravi. Loc de contemplare, lacul inconjurat de salcii ,, plangatoare” te incarca pozitiv cu frumusetea si simplitatea sa.
Cu o doza maxima de energie pozitiva, acumulata in aceste locuri minunate, ne-am indreptat catre Pensiunea Rozelor.
Bunatati pline de savoare!
Barbatii din grupul nostru ne-au facut o surpriza pregatind la pensiune o oaie delicioasa la ceaun, pe care am savurat-o pe terasa pensiunii, bucarandu-ne de razele de soare ale unei frumoase zile de toamna. Am incheiat seara cu amintiri, glume, rasete si voie buna.
O zi cu adrenalina…
Dimineata, soarele care patrundea prin ferestrele mari ale camerelor Pensiunii Rozelor ne-a mangaiat fetele si ne-a dat trezirea pentru o noua provocare. Era ziua pe care am rezervat-o plimbarii cu ATV-urile. Dupa o plimbare pana in satul Dragus de unde ne-am aprovizionat cu ceva alimente, ne-am indreptat catre Aventura Parc Dragus. De aici am inchiriat trei ATV-uri pentru cei din grupul nostru, doritori de aranalina si aventura. Plimbarea lor s-a desfasurat timp de o ora pe traseele montane din imprejurimi. Ceilalti am ramas sa savuram o citronada rece si niste bruschete cu muguri de pin pe terasa Pitzza Dragus. Bineinteles ca le-am facut fotografii aventurierilor nostri.
Aventura Parc Dragus
Aventura Parc Dragus se afla la cca 1 km fata de Manastirea Brancoveanu si pune la dispozitia iubitorilor de distractie trasee de catarare in copaci, cu trei nivele de dificultate, inchiriere ATV-uri si biciclete, tir cu arcul, tir cu pistolul, tir cu arma cu luneta si panou de escalada. Dupa o ora, bucurosi ca au parcurs trasee incantatoare, aventurierii nostri nu se mai opreau din povestit. Experienta senzatiilor tari traite a fost formidabila!
La pastravarie in Sambata de Sus!
Ne-am intors in statiunea Sambata de Sus si ne-am indreptat catre pastravaria ,,Floarea Reginei”. Pentru ca era ora pranzului, am servit pe terasa hotelului o ciorbita excelenta de pastrav. Alte 15 bucati de pastrav eviscerat le-am cumparat pentru gratarelul pe care aveam sa-l facem seara la pensiune. Am vizitat si pastravaria unde am vazut exemplare de pastrav gigant, precum si pastravi galbeni, adusi din Canada si lacul cu sturioni.
Plimbarea prin padure!
Intorsi la pensiune, am facut o plimbare prin padurea invecinata, admirand multimea bradutilor rasariti natural, muschii de pe copaci, ciupercile aparute ici si colo.
Pe tot parcursul plimbarii noastre ne-am bucurat de un aer caldut , binefacator. Seara am savurat pastravul delicios pregatit de baietii notri la gratar, alaturi de mamaliguta si saramura cu legume coapte. Apoi, ne-am adunat in curte in jurul unui frumos ,,foc de tabara” , unde am dansat si am cantat melodii dragi sufletului nostru. Tarziu, in noapte cativa stropi de ploaie tomnatica, ne-au alungat la culcare.
In aceste cateva zile petrecute la poalele Muntilor Fagaras am adunat in ,,cufarul cu amintiri” trairi minunate alaturi de prietenii nostri dragi si am descoperit cateva frumoase locuri din Tara Fagarasului.